Kip Tajine met Citroen

6 tenen knoflook
2 uien*
hele kip in stukken snijden
1 theelepel komijn
1 theelepel kurkuma
1 theelepel peper
1 stukje gember geraspt
½ theelepel zoete paprika poeder
½ theelepel zout (of niet ivm de citroen)
½ theelepel ras el hanout
stengels van de koriander en peterselie
1.5 ingemaakte citroenen* **
4 saffraan draadjes
2 lepels (olijf)olie
olijven
handje peterselie
handje koriander
125ml water*
* is nog steeds een experiment
** recept volgt nog

Pak een ui, verwijder de schil en rasp dat ding, Misschien ook de 2e totdat je ongeveer 65gr prut hebt.

Mix in een grote plastic zak de knoflook, komijn, kurkuma, gember, paprika, (zout), peper en de geraspte ui (ui is ong 65 gr).

Spoel de 2 ingemaakte citroenen af en snij in partjes . verwijder de pitjes. Doe de pulp van 1 citroen in een bakje en bewaar de schillen van 1.5 citroen.

Doe de pulp ook in de zak, ff schudden. Vervolgens de kip er ook bij en weer schudden. Dan de boel 24 uur in de koelkast. (of een uurtje, maar 24 uur is beter)

Chop de ui(en) Zet de tajine op het vuur en doe er een drupje olie in. Doe er een laagje ui in. Dan de inhoud van de zak met kip en marinade. Peterselie en koriander steeltjes er bij. Ook de saffraan en water. Breng de boel aan de kook. Zet dan zacht, doe de deksel er op en laat 30 minuten met rust.

Deksel er af en 15 minuten af en toe roeren totdat de kip helemaal gaar is. (het vlees van de botjes glijdt)

Verwijder dan zoveel mogelijk kip en doe in een bakje met een dekseltje. Verwijder wel ff de botjes.

Doe de citroenschil partjes in de pan samen met olijven, peterselie en koriander. Laat de saus indikken, ongeveer 5 minuten.

Kip op een bord, saus er overheen. Gunstig met Libanees stoet.

Wijn suggestie wit:
Domaine l'ostal blanc viognier 2018

Wijn suggestie rood: Domaine de Grangeneuve - Esprit de Grenache – 2016
Gekoeld ook erg goed te doen.